

FENYKL - bylina
Fenykl je ceněný přírodní dar s mnohostranným využitím, ať už se přidává do koření nebo se z něj připravuje čaj. Jeho oblíbenost mezi kojícími maminkami spočívá v podpoře kojení. Dále se fenykl vyznačuje příznivým vlivem na normální funkci dýchacího systému, normální činnost gastrointestinálního traktu a k menopauzálnímu komfortu.
Složení
Fenykl 100%Nálev a chuť byliny
Fenykl je příjemně sladký, slabě peprný. Jeho nálev je téměř bezbarvý, bylinkově vonící. Chutná lahodně, postrádá jakékoli svíravé nebo hořké stopy.
Původ byliny
Fenykl je známý tisíce let nejen v kuchyni. Plody až dvoumetrové byliny s názvem fenykl obecný mívají kolem 1 centimetru, jsou světlehnědé až nazelenalé barvy a velmi výrazně voní. Fenykl roste jako jednoletý nebo dvouletý, obyčejně v Asii, kolem Černého moře, ale také u nás. Babiččiny zahrádky se dříve bez fenyklu neobešly.
Kvete žlutě od července do září, daří se mu na úrodné vlhčí půdě a slunci. Plody fenyklu se sbírají druhým rokem, obvykle 2-3krát za sezonu. Zkušené bylinkářky radí sklízet fenykl velmi časně zrána. Stříhají se celé trsy i s plody, suší společně a nakonec takzvaně drhnou, aby se semena oddělila od stonků a lístků.
Zužitkovat lze řapík, listy i semena. Používání semen má dlouhou tradici, a to jak při dochucování pokrmů jako saláty, omáčky, masa, konzervovaná zelenina, nebo polévky. Velmi známé je využití semen fenyklu v likérnictví.
Lidově se fenyklu říká římský kopr, sladký kopr nebo úkrop.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení bylin
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter bylin. Byliny jsou vždy v balení hermeticky uzavřeny, aby odolávaly vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci jsou byliny mimořádně náchylné a mají velký vliv na výslednou kvalitu byliny a jejího nálevu.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Plody zalijte vodou o teplotě 100 °C, v poměru 2 čajové lžičky na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 10-15 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.




















26. 11.
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží

Sítko na čaj permanent velikost M

Sítko na čaj permanent velikost L

Filtr papírový S - do šálků
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

MEDUŇKA NAŤ (Melissa officinalis) - bylina

KOPŘIVA LISTY - bylina
