

CHINA KEEMUN CONGU - černý čaj
Jen samá superlativa! Čínská špička mezi černými čaji má bohatou, v závěru ovocnou chuť s lehkým dotekem kouře. China Keemun Congu poslouží pro ranní rychlý start i překonání odpolední únavy. Obsahuje dost kofeinu na to, aby z vašich dnů udělal radostnou jízdu plnou výbušné energie. I proto se přidává do prominentních směsí klasických anglických černých čajů. A ta vůně, ta je prostě luxusní!
Složení
Černý čaj China Keemun Congu 100%Nálev a chuť čaje
China Keemun Congu zbarví vodu velmi tmavě. Nálev hnědočervené barvy voní nasládle a příjemně pikantně. Chuť je plná, sladká, s dotekem ovoce. Uvádí se, že je možné rozeznat tóny podobné meruňkám nebo černému rybízu, někdo pozoruje dochuť karamele, kakaa či čokolády. Protože jde o čaj připravený pražením, najdeme v něm stopu lahodné kouřovosti. Trpkost dosahuje maxima, ale to je u čajů s vysokým obsahem kofeinu běžné a vítané. Milovníci vybraných čajových sort svíravost China Keemun Congu velmi oceňují.
Původ čaje
Anhui je východočínská provincie, která se proslavila především produkcí vysoce jakostních čajů. Rozkládá se mezi regiony Jiangsu, Zhejiang, Jiangxi a Hubei s mnoha proslulými čajovými zahradami.
Většina čaje z Anhui se vyrábí v jižní oblasti, kde nejsou tak vysoké hory a klima je pro pěstování čajovníků příznivější. Čaj China Keemun Congu v názvu reflektuje kraj, z nějž pochází (Keemun neboli Quimen) i způsob zpracování (Congu neboli Gongfu – čaj vyžadující velkou zručnost).
Sklízí se z čajovníků čínských (Camellia sinensis). Protože rostou poměrně vysoko, jsou jejich lístky malé, ale zato velmi aromatické a plné zdraví prospěšných látek. Sbírají se koncem dubna a začátkem května, a to první dva lístky. Nechávají se zavadnout – nejčastěji jsou rozloženy na drátěná pole. Po 10-20 hodinách při 20-24 °C ztratí zhruba 30 procent vlhkosti. Následuje svinování, v případě China Keemun Congu probíhající ručně. Tím dojde k narušení buněčných stěn a rozjezdu žádoucí fermentace. Procesu přeměny zelených lístků na fermentované tmavé napomáhá vysoká vzdušná vlhkost. Jde o velmi delikátní děj, který je nutné velmi pečlivě kontrolovat. Záleží na něm výsledná chuť, síla i aroma čaje. Nakonec jsou lístečky sušeny. V Číně se praží na velkých pánvích nebo v předehřátých pecích. Ze 100 kg čerstvého čaje je možno vyprodukovat 20 kg černého čaje. Posledním krokem je třídění podle velikosti. Nejvyšší sorty jsou tříděny ručně.
Tento čaj je připravován v několika odrůdách: Keemun Congu (je ručně zpracovaný, má tenké neporušené listy), Keemun Mao Feng (lístky jsou mírně zkroucené, doporučuje se delší doba zalití), Keemun Xin Ya (sklízí se velmi brzy, aby měl méně hořkosti) a Keemun Hao Ya (obecně nejvyšší stupeň tohoto čaje, obsahuje jemné pupeny s množstvím tipsů).
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Černý čaj zalijte vroucí vodou (100 °C), v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 3-5 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























1. 5.
27. 2.
10. 11.
23. 10.
3. 4.
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží

Filtr papírový M - do šálků a konviček

Sítko na čaj permanent velikost M

Sítko na čaj permanent velikost L

Filtr papírový S - do šálků

Bavlněné sítko M - 1 ks

Filtr papírový L - do čajových konviček

Čajový teploměr v dřevěném pouzdru

Čajová konvice se sítkem 900 ml - orientální motiv

Čajová konvice se sítkem 900 ml - květinový dekor

Čajová konvice se sítkem 900 ml - květinový dekor II.
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

YUNNAN BLACK PREMIUM - černý čaj

ENGLISH BREAKFAST - černý čaj
