

Zářivý dotek - rooibos
Jako byste se posadili pod pomerančovník. Sluníčko vám prohřívá tváře, ve vzduchu voní sladké plody a myšlenky letí do snů. Čaj Zářivý dotek vás skutečně příjemně uklidní. Neobsahuje totiž tein, je krásně sladký a mile hřejivý. Rooibos, který tvoří jeho základ, má měkkou, hladkou chuť – v kombinaci s pomeranči, mandlemi, skořicí a vanilkou vytváří kompozici vpravdě skvostnou. Stačí se na chvilku posadit…
Složení
Pražené kousky jablka, Rooibos, Kousky mandlí, Šípková kůra, Ibišek, Kousky ceylonské skořice, Aroma přírodní, Kousky vanilkyNálev a chuť čaje
Čaj Zářivý dotek poskytuje nálev tmavě oranžové až mahagonové barvy, voní sladce a ovocně. V jeho vůni samozřejmě najdete také stopy skořice a vanilky. Podobně je na tom chuť. Celkově působí medově sladce, s dotekem šťavnatých citrusů, skořice i vanilky. Při pozorné degustaci můžete objevit atraktivní mandličky.
Původ čaje
Říká se mu červený čaj (Redbush), není to čaj a bude vám chutnat. Řeč je o rooibosu, fermentovaných větvičkách a lístcích čajovníkovce kapského (Aspalathus linearis) populárního zejména v Jižní Africe. Jeho sláva se ale šíří po světě, takže dnes najdete rooibos v nabídce takřka každé čajovny, kavárny nebo restaurace. Nejkvalitnější rooibosy míří na trhy EU, zejména do Německa.
Čajovníkovec, nebo taky čajovec, je keř milující sucho. Roste jen a pouze v horách Jižní Afriky, v největší míře v oblasti jihozápadního Kapska (Cape of Good Hope Province), má velmi speciální požadavky na půdní i světelné poměry, jeho semena roznášejí mravenci a klíčení podporují požáry. Zajímavé také je, že rooibos používali k přípravě nápojů lidé už před tisíci lety. Nejstarší dostupné etnobotanické záznamy pocházejí z 19. století a upozorňují, že rooibos byl tradičním nápojem obyvatel Cederbergu – pohoří ležícího asi 300 km severně od Kapského Města.
Ani ne dvoumetrové keře sklízejí dělníci obvykle na podzim. Znamená to vypravit se za nimi do kopců s náčiním pro stříhání a velkými pytli. Mladé větvičky s lísky připomínajícími jehličky odvážejí do zpracovatelských závodů, ve kterých je nasekají na menší kousky a fermentují. Kvašení je řízené, farmáři sledují teplotu, vlhkost, barvu i vůni materiálu. Jakmile dosáhne potřebných parametrů, suší rooibos na přímém slunci.
Tento čaj-nečaj je oblíbený jak kvůli své medové chuti, tak pro vysoký obsah cenných látek, jako jsou polyfenoly a vitamin C. Rooibos se připravuje podobně jako jiné čaje – nálev je možné ochutit cukrem, medem nebo mlékem.
Zmiňme se krátce také o pomerančích, jejichž chuť v čaji Zářivý dotek rozhodně nepřehlédnete. Plody pomerančovníku čínského (Citrus sinensis) jsou zdrojem vitaminu C, vitaminů skupiny B a také antioxidantu beta karotenu. Obsahují i draslík, hořčík, vápník, zinek a železo. Uvádí se, že na jednom stromu pomerančovníku se může urodit až 8 tisíc pomerančů! Na světě se tak ročně sklidí přes 40 milionů tun těchto šťavnatých plodů.
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Čaj zalijte vroucí vodou v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 8 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

ROOIBOS RAKYTNÍKOVÝ KRÉM

ROOIBOS LIMETKA
