

Gruzínský černý čaj Kolkhida
Atraktivní nápoj pro celodenní popíjení – tak lze popsat tradiční gruzínský čaj Kolkhida. Speciální čajové lístky ze speciálního místa na rozhraní Evropy a Asie vám učarují jemnou a přitom vytrvalou chutí se sladovým, kořenitým a citronovým aroma. Zemědělci čajovníky sázejí pod nádherně kvetoucí paulovnie, takzvané císařské stromy, které jim vytvářejí ideální mikroklima a poskytují žádoucí stín.
Složení
Černý čaj Kolkhida 100%Nálev a chuť čaje
Gruzínský černý čaj Kolkhida vyniká čistou, jakoby hustou chutí. Je sladký, mírně kořenitý a citronově voňavý. Jeho dochuť patří k těm skutečně dlouhým, takže si ho velmi snadno zapamatujete. V podkresu všech chutí, které nabízí, najdete i lehkou stopu kafru. Díky ní působí nápoj jemně peprně. Nálev má jantarovou barvu s pěknými odlesky a kořenitým, sladovým aroma.
Původ čaje
Hory, víno, čaj a pohostinní lidé. Takto nějak popisují Gruzii (gruzínsky Sakartvelo) nadšení turisté. Země u pobřeží Černého moře byla kdysi čtvrtým největším pěstitelem čaje na světě. Gruzínský čaj byl k mání v každé domácnosti tehdejšího Sovětského svazu. Když vzal SSSR zasvé, čajový průmysl (a nejen on) se v Gruzii zhroutil. Dnes se zemědělci snaží o jeho oživení. Věnují se organickému pěstování čajovníků čínských (Camellia sinensis), přičemž dávají přednost menším plantážím a ruční výrobě. Kvalitu považují za důležitější než kvantitu.
Gruzínský region Guria, ze kterého tento čaj pochází, leží v západní části země. Říká se, že jeho název znamená „země neklidných“ a odkazuje na dramatické události osmého a devátého století. Je však také možné, že vychází ze slova „guri“, což je v místním dialektu srdce. Ať tak nebo onak, Guria je oblastí s velmi dlouhou historií. Dnes je proslavená minerální vodou Nabeglavi a magnetickým pískem, vládnou jí cestovní ruch a zemědělství – především pěstování čaje.
Je dobré vědět, že gruzínský čaj ovlivňovaly jak čínské, tak ruské zájmy. Jeho výroba byla navíc postavena na anglické technologii. Původně se gruzínskému čaji říkalo „čaj ruských císařů“. Po roce 2000 se začali pěstování a výrobě čaje zemědělci znovu věnovat. Někteří vyrazili sbírat znalosti a zkušenosti do čínského Fujianu, v roce 2018 se 25 rolníků zapsalo ke studiu oboru Podpora rozvoje čajového průmyslu v Gruzii.
Gruzínský černý čaj Kolkhida je vyroben z lístků čajovníků Camellia sinensis Kolkhida, které jsou odolné vůči chladu a patří k elitním kultivarům s vysoký potenciálem, pokud jde o další šlechtění. Kolkhida Tea nese jméno Kolchidské nížiny, odkud tyto čajovníky pocházejí. Jde o lokalitu s nadmořskou výškou 330-500 metrů, historicky se v ní pěstovaly citrusy a právě čajovníky. Vlhčí nížiny a nízké teploty Kolkhidy dovolují čajovníkům rovnoměrný a pomalý růst. Před větrem je chrání stromy Paulownia tomentosa známé jako čínské císařské stromy.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Černý čaj zalijte vodou o teplotě 95 °C v poměru 1 čajovou lžičku na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 5 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

Gruzínský oolong Guria

Gruzínský červený čaj Gaba Qvevri
