

INDONÉSIE JAVA BLAWAN ESTATE - Micro Lot
Pro kávu z „ostrova koření“ je typická chuťová vrstevnatost a živost. Obvykle se v ní objevují tóny ovoce a právě koření, které farmáři poblíž kávových plantáží pěstují. Stejné je to i v případě mikrolotu Indonésie Java Blawan Estate z regionu Ijen, jehož ráz určuje komplex několika vulkánů. Specifické půdní poměry, vyšší poloha a mikroklima náhorní plošiny se vepisují do chuti a aroma každého kávového zrnka.
Složení
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Zrnková káva Indonésie Java Blawan Estate vykazuje pěkné tělo s jemnou kyselinkou, aroma je čokoládovo-kořeněné se stopou tabáku. V chuti rozpoznáte skořici, čokoládu, hroznové víno i mandarinky, vše naprosto vyvážené, harmonické, se skvělou dochutí. Pokud jde o cremu, při přípravě espressa vás čeká jemná, kompaktní, světlá pěna.
Původ kávy
Když v roce 1696 poslal nizozemský guvernér pracující v Indii sazenice kávovníků svému kolegovi na Jakartě, jistě nevěděl, že tím založí průmysl, který Indonésii vynese do první pětky producentů kávy na světě. Nicméně abychom byli přesní, dodejme, že první zásilka kávovníků skončila nevalně – plantáž spláchla povodeň. Druhý pokus z roku 1699 už byl úspěšný a právě díky němu mohla Indonésie vůbec poprvé vyvézt kávu do Evropy. Stalo se tak v roce 1711, a to z Jávy.
Ideální podmínky pro růst kávovníků jsou na východním konci Jávy, v okolí sopečného útvaru Ijen. Sopky jsou v současné době nečinné, ta nejvyšší dosahuje nadmořské výšky 2 769 metrů. Samozřejmě přitahují pozornost turistů, kteří nejčastěji míří k modrým plamenům šlehajícím z puklin kráteru. Jde o mimořádnou podívanou, až pětimetrový oheň láká k nočnímu dvouhodinovému výšlapu mnoho lidí. Pozoruhodné je také kráterové jezero považované za nejkyselejší na světě.
K dalším zajímavostem patří fakt, že na rozdíl od jiných „kávových“ zemí, na Jávě se káva pěstuje většinou na velkých plantážích kontrolovaných vládou. Tyto státní farmy však dbají na vysokou kvalitu sklizně a část z pozemků věnují mikrolotům – kávě se zřejmým původem. Přesně taková je Indonésie Java Blawan Estate z Ijenu.
Období sklizně připadá v Indonésii na měsíce mezi květnem a zářím, nejčastějším způsobem zpracování kávových třešní je promývání a sušení na přímém slunci. Aby byly zbaveny červené slupky, procházejí drticími plechy. Dužinu, obalující zelená kávová zrnka, poté rozpustí několikahodinový pobyt v nádržích s vodou, ve kterých káva fermentuje. Závěrečné „praní“ uvolněná semena dokonale očistí a připraví na sušení. Ještě před balením kontrolují kávu dělníci a zbavují ji defektních zrn.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.

























Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

BRAZÍLIE SANTOS NY2 SSFC 17/18 zrnková káva

BRAZÍLIE YELLOW B. FAZENDA DA LAGOA - zrnková káva
