

PAPUA NOVA GUINEA BAROIDA ESTATE HIGHLANDS - Micro Lot
Je mladá a plná elánu. Plantáž v Baroida Estate se dostává do centra pozornosti, její káva je totiž víc než interesantní. Pokud máte rádi mléčnou čokoládu, jahody a pomeranče, přijdete si na své. O to víc, že jde o mikrolot, tedy kávu s jasně daným původem, opečovávanou a dostupnou jen v malém množství. Arabika z vysokých hor Papuy Nové Guineje potěší i nejmlsnější jazýčky.
Složení
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Zrnková káva Papua Nová Guinea Baroida Estate Highlands patří ke sladším, ovocným a vysoce jakostním kávám. V její chuti snadno identifikujete bohatou chuť mléčné čokolády a svěží tóny jahod a pomerančů. Arabika vytváří jemnou, světlou cremu.
Původ kávy
Za touto kávou musíme vidět především farmáře, který se v 60. letech minulého století rozhodl založit na východní vysočině Papuy Nové Guineje „panství“ Baroida. S podporou vlády lákající do země zahraniční rolníky vysadil ve vesnici Aiyura plantáže, které se později proslavily pod jménem Baroida Estate. Název odkazuje k velkému balvanu v místní řece. Ten si obyvatelé Aiyury spojují právě s Benem Colbranem. Důvod je nasnadě – stejně jako kámen omývaný vodou, také pan Colbran odolával těžkým časům. S neutuchajícím entuziasmem budoval kávovníkové plantáže a dával práci mnoha dělníkům. Jeho odkaz mají potomci rodiny Colbranů stále na paměti.
Plantáže Baroida se rozkládají v pohoří Jabara ve východní vysočině. Jeho vrcholky se vypínají do výšky 2 400 metrů nad mořem a právě pod nimi rostou zelené kávovníky, na 220 hektarech, rozděleny do necelých 30 šarží. Každá šarže zahrnuje jinou odrůdu, aby byla zachována naprostá čistota výsledného zrna. Ostatně pečlivost a mimořádně podrobně vedené záznamy o každé partii zřejmě velmi přispívají k úspěchům celé farmy.
Kávovníky dělníci sklízejí v období květen-červen, a to jen v plné zralosti. Plody zpracovávají promýváním, tedy takzvaným mokrým procesem. Bobule nasypou do rozvlákňovacích strojů, které odstraní pevnou slupku a naruší měkkou dužinu obalující kávová zrnka. Pak nechávají kávu zalitou vodou 36 hodin fermentovat. Přirozené chemické pochody se postarají o rozpuštění dužiny, vzniklé slizové látky dělníci z kávy slijí specifickým protřepáváním a kruhovými pohyby s káděmi. Nakonec je nutné zelená kávová zrna samozřejmě dobře usušit (na slunci nebo v sušárně). Až do listopadu či prosince pak zůstává káva uložena v jutových pytlích, při stabilní teplotě a vlhkosti, aby dozrála. Teprve poté putuje na trh a do světa.
Kávový průmysl Papuy Nové Guineje naráží na zastaralou infrastrukturu, klesající vládní podporu i poměrně složitou komunikaci mezi domorodými komunitami s rozdílnými kulturními tradicemi. Přesto se některým farmářům daří produkovat kávu ohromujících parametrů a vytrvalostí i pílí povzbuzovat ostatní pěstitele. V posledních letech se k jejich podpoře přidala Coffee Industry Corporation Limited zaměřující pozornost k lákání zahraničních investorů a ke kontrole kvality vyvážené kávy.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.

























Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

BRAZÍLIE SANTOS NY2 SSFC 17/18 zrnková káva

BRAZÍLIE YELLOW B. FAZENDA DA LAGOA - zrnková káva
