

KOLUMBIE BARRIQUE RUM FERMENTED - zrnková káva
Voní po rumu a alkohol v ní není. Vyrostla na slunci a spálená není, přijela z Kolumbie a unavená není. Mimořádná sklizeň Guillermo Alvareze přináší kávu mimořádné chuti a výjimečné kvality. Vždyť pochází z tradiční rodinné farmy, která kávovníky vysazuje do vulkanické půdy a jejich zrna nechává čtvrt roku zrát v rumových sudech. Výsledek posuďte sami. My jsme nadšeni!
Složení
Arabica 100%Chuť
Arabiku Kolumbia Barrique Rum Fermented bezpečně poznáte už při otevření sáčku. Její delikátně rumovou vůni si nelze s ničím jiným splést. V šálku vás pak čeká nápoj plné a bohaté chuti, v níž zaznamenáte samozřejmě zmíněný rum, ale také atraktivní cherry. Tato káva je středně kyselá s intenzivně fascinujícím aroma.
Původ
Řekněte Caldas a každý kolumbijský patriot zmíní vynikající kávu, ale také fazole, banány, rýži a cukrovou třtinu. Právě díky těmto plodinám se regionu ve středozápadní Kolumbii tak skvěle daří. Nejbohatší v zemi je ale také díky těžařskému průmyslu. Zlato, stříbro, uhlí a vápenec z Caldas putují mnohdy do celého světa. Před dobytím španělskými kolonizátory žily v oblasti domorodé kmeny jako Pijaos, Ansermas, Armas, Chamíes a Quimbayové. Ti se proslavili krásnou prací se zlatem. V roce 1523 dorazil na jejich území Sebastián de Belalcázar, své jméno ale Caldas dostal až v roce 1905 po Francisco José Caldasovi. V roce 2011 byl region zapsán na seznam UNESCO jako významné kulturní dědictví.
Pro kávomilce jsou ovšem nejzajímavější částí regionu samozřejmě kávovníkové plantáže. Caldas leží na takzvané kávové ose Kolumbie. Spolu s regiony Quindío, Risaralda a Tolima produkují nejvíce nejkvalitnější kávy v zemi. Nejdříve byly kávovníky vysázeny v Salazar de las Palmas, během 20. století se káva stala primární exportní komoditou Kolumbie. A to i přes fakt, že její pěstování narazilo zpočátku na odpor zemědělců – na první sklizeň je totiž potřeba čekat kolem pěti let.
Za vysokou jakostí místní kávy stojí ideální pěstební podmínky. Roční průměrná teplota se pohybuje mezi 8 a 24 °C, půda je díky vulkanickému původu bohatá na minerální látky a Andský deštný prales poskytuje rostlinám kávovníků příjemné mikroklima. Pokud jde o Kolumbia Barrique Rum Fermented, na jejím profilu se však podílí ještě něco unikátního. Tajemství sklizně z farmy Finca San José spočívá v několika zásadách, kterými se rodinný podnik řídí. Tou první je výlučně ruční sklizeň kávových třešní, druhou pečlivé třídění zrna a třetí fermentace kávy v rumových sudech.
Současný majitel plantáže, pan Guillermo Alvarez, je zástupce třetí generace farmářů Finca San José. Ta byla založena v roce 1963 a dnes se rozprostírá na 222 akrech, v nadmořské výšce kolem 1400 metrů. Pro výrobu kávy Kolumbia Barrique Rum Fermented je potřeba sklidit kávové třešně nejvyšší zralosti. Po vytřídění a promytí, při kterých jsou zbaveny obalů, se po dobu 20 hodin fermentují v kvasných kádích. Během té doby dojde k rozpuštění sladké dužiny obalující semena. Zelenou kávu je následně potřeba usušit. Pak ji dělníci znovu třídí a nakonec nasypou do dřevěných sudů, ve kterých 8 let zrál rum. Tady káva znovu fermentuje, tentokrát ale 3 měsíce. Během nich absorbuje libé tóny rumu, zároveň se obohatí o aroma cherry. Každých 30 dní z takto naložené sklizně odebírají zaměstnanci farmy vzorky a sledují, zda se celý proces odehrává podle předpokladů.
Na závěr je třeba dodat, že Finca San José věnuje pozornost nejen své vynikající kávě, ale stará se také o udržitelný rozvoj, ochranu přírody, rovné sociální podmínky a zachování tradic v Caldas.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.




















Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

MEXICO MARAGOGYPE BARRANCO HAND zrnková káva

KOSTARIKA SAN RAFAEL TARRAZU SHB RZ zrnková káva
