

JAMAJKA BLUE MOUNTAIN - zrnková káva
Lesy, vodopády, vrcholky hor, mlha… a vůně. Tak uchvacující, že podobnou na světě jinde nenajdete. Blue Mountains ve východní části Jamajky voní po květinách, ovoci i bylinách. Silně a podmanivě. Proto je také káva, která v oblasti roste, naprosto fantastická. Nejen velká zrna, ale především dokonalá a jedinečná chuť i vůně stojí za celosvětovým úspěchem Blue Mountain Coffee. Dopřejte si zážitek vpravdě dokonalý.
Složení
Arabica 100%Chuť
Káva Jamajka Blue Mountain se do světové špičky nedostala náhodou. O kvalitách této arabiky by se dal napsat román. První kapitolu bychom věnovali plné, harmonické chuti a hedvábnému tělu. Druhá by mohla popisovat intenzivní květinové aroma proložené vůní horských bylin. Třetí kapitolou bychom snad obsáhli bohatou chuť osvěžujícího ovoce kombinovaného s čokoládou, ořechy a květinami. Závěrečná část by zřejmě zahrnovala tisíce recenzí plných díků a obdivu. Schválně, co byste napsali vy?
Původ
„Je to nejkrásnější ostrov, jaký kdy oči viděly; zdá se, jakoby se hory a země dotýkaly oblohy,“ řekl prý v roce 1494 Kryštof Kolumbus. Ano, měl na mysli Jamajku, konkrétně její Blue Mountains. Modré hory se rozkládají ve východní části ostrova. Na délku měří asi 45, na šířku 19 kilometrů. Zvedají se od pobřeží do výšky přes 2 000 metrů nad mořem, a to mimořádně strmě. Z nejvyššího bodu pohoří, Blue Mountain Peak, lze za příznivých podmínek dohlédnout až na obrysy 210 kilometrů vzdálené Kuby.
Blue Mountains jsou téměř celý rok zahaleny mlhou. Proto vypadají, jakoby měly modrošedou barvu. Oblast je pestrá jak klimaticky (u paty pohoří se teploty pohybují kolem 27 °C, na vrcholcích dosahujízhruba 5 °C), tak svou faunou a flórou. Bujná vegetace zahrnuje na 800 druhů endemických rostlin, hory jsou například i domovem druhého největšího motýla na světě Papilo homerus a jedním z největších migračních stanovišť ptáků v Karibiku. Některé části hor jsou zahrnuty do národních parků Blue and John Crow Mountains National Park, které v roce 1992 založila jamajská vláda, aby zachovala zbývající lesy a chránila největší povodí ostrova.
Kromě turistů a obdivovatelů přírodních zajímavostí lákají Modré hory také k návštěvě kávových plantáží. První sazenice kávovníků přivezl v roce 1728 guvernér Sir Nicholas Lawes, a to z ostrova Hispaniola. Ten tvoří spolu s Kubou, Portorikem a Jamajkou souostroví Velké Antily. Větší rozmach pěstování kávy na Jamajce se datuje do prvního čtvrtletí 19. století, kdy byly plantáže rozšiřovány po svazích Blue Mountains. A je třeba podotknout, že už tehdy měla místní káva pověst světové špičky.
Dnes se pěstování, sklízení a zpracování kávy věnuje asi 25 tisíc rolníků. V nadmořské výšce 900 - 1600metrů farmaří na malých plantážích. Kávovníky sklízejí ručně, od ledna do února, a úrodu každý den přinášejí či přivážejí do sběrných stanic. Těch je na Jamajce víc než 80. Čerstvě natrhané kávové třešně tam zkontrolují, aby vyloučili zelené nebo hmyzem napadené kusy. Pak kávu promývají, čímž odstraní slupku a slizovité látky. Vlhká kávová zrna rozmístí zaměstnanci stanic na betonové desky(barbeques), kde je obvykle po dobu 5 dnů suší na přímém slunci. V případě nepřízně počasí je káva sušena v sušičkách. Dalším krokem je „odpočívání“ kávy. Zrna jsou nasypána do pytlů a převezena do skladu, kde zůstávají nejméně 10 týdnů. Jde o kritickou fázi zpracování kávy, během které se rozvinou určité jedinečné a žádoucí vlastnosti. Nakonec jsou ze zrn odstraněny plevy, káva je leštěna a velmi pečlivě tříděna.
Certifikát Blue Mountain Coffee je zárukou nejvyšší kvality. Standardy stanovuje a hlídá Jamaica Coffee Industry Board. Také proto si káva udržuje dlouhodobě top parametry. Jamajka se nasvětovém trhu kávy podílí jen 1 procentem. A z něj celých 90 procent putuje do Japonska. Není snadné přivézt tuto vzácnost do Evropy. Kávoví nadšenci a milovníci skutečných skvostů si ale k Jamajka Blue Mountain cestu najdou.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.

























18. 8.
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

GALAPAGOS SC 18 SAN CRISTOBAL BIO - zrnková káva

KOSTARIKA FINCA EL ROSARI - Micro Lot
